Podcast: Play in new window | Download (Duration: 54:53 — 125.6MB)
Avsnitt 187. Vad händer när ljudboklyssnare börjar lyssna till AI-framställda ljudböcker? Ska dessa ljudböcker ersättas inom samma system som i dag där författare och förlag delar på lyssningspotten i strömningstjänsterna? Utvecklingen inom musiktjänsterna pekar mot en svårlöst konflikt.
När radioprogrammet Medierna, som är tänkt att kritiskt granska hur svenska medier gör sitt jobb, nyligen gav sig på Uppdrag Gransknings mer än årslånga gräv runt Niclas Salomonsson och Salomonsson Agency gick de totalt vilse. Helt aningslöst blev de brickor i ett spel de inte kan tolka, inte förstår. Resultatet blev ett svårslaget magplask, ett journalistiskt lågvattenmärke. Vi ger er detaljerna.
Så några mindre inslag.
Vi lade örat till marken och hörde att budgivningen runt Andreas Cervenkas nya bok var stökig och från flera håll benämndes som den girigaste budgivning de förlagen varit med om. Inget gott rykte att bära med sig för den relativt nya agenturen Albatross.
Och, under över alla under. B-formatet verkar röra på sig. Bonniers fick göra nytryck på sina kampanjtitlar och Carolina Ek, förläggare och pocketansvarig på Norstedts berättade att man framöver kommer att kontrollera läsbarheten på sina nyutgivningar efter att ha lyssnat på journalistens reaktion på deras utgivning Av Hans-Gunnar Axbergers Statsministermordet som var oerhört svårläst.
Och som sista inslag i detta avsnitt ytterligare ett inslag i vår serie med förlagsintervjuer/förlagspresentationer. Den här gången samtalar vi med Anders Teglund, en av två ägare till Teg Publishing. En humla i den svenska förlagsvärlden.
00 21 – Vem vill dela pengar med robotgenererat innehåll?
02 30 – Ett journalistiskt magplask av sällan skådat slag
20 46 – Albatross aggressiva på marknaden
21 33 – Gör som Norstedts så kommer B-formatet att bli lyckat
23 02 – Anders Teglunds Teg Publishing i fullformat