Podcast: Play in new window | Download (Duration: 1:00:39 — 138.8MB)
Avsnitt 213. Vi ser hur Schibstedt gör om sin ägarstruktur och flyttar sina tidningar till en stiftelse som ger dem större trygghet. Förläggaren funderar över om det också kan bli en lösning för krisande förlagsgrupper.
Författarförbundet går ut i strid med det enda vapen de verkar ha tillgång till just nu, debattartikeln. Journalisten blir, som vanligt, förvirrad när han läser argument som lånas in från när och fjärran, där äpplen blandas med päron och där hans egna uttalanden hänförs till branschen i allmänhet. Så han gör det han är van vid, lyfter upp det i ljuset och förvånas över förvirringen som uppstår.
Förläggaren är kritisk till hur frågan om Bonniers dominans över Förläggareföreningen hanteras. Han ser förslaget med en vice ordföranden som en kosmetisk åtgärd som inte löser någonting och lanserar sin egen lösning.
2023 var Förlagspoddens mest intensiva år. Vi går tillbaka i våra spår och summerar högt och lågt. Vad drog flest lyssnare? Vad pratade vi om mest? Plus annan statistik för den nyfikne.
Förläggareföreningen har samlat statistik över den översatta litteraturens ställning i Sverige. Statistiken visar det alla redan vet. Att översatta fackböcker och barnböcker har minskat starkt på senare år. Rapporten är full av siffror men innehåller inget resonemang som sätter utvecklingen i ett sammanhang. Vi kommenterar det.
Slutligen sätter journalisten sig med Bonnierförlagens och Bonnier Books vd Håkan Rudels och pratar framtid. Ett samtal som kanske oroar en del av våra lyssnare.
01 11 Kan en stiftelselösning fungera i förlagsbranschen?
06 42 Författarförbundet debatterar, som vanligt, lite otydligt
14 38 Förläggareföreningens styrelse får en vice ordförande
19 42 Förlagspoddens 2023. Vad har vi gjort, vad har vi lärt oss?
26 22 Nedslående siffror utan större sammanhang
31 04 Ett samtal med Håkan Rudels