Avsnitt 213. När Schibstedt lyfter in sina tidningar i skydd av en stiftelse ser vi möjligheter för förlagsbranschen, vi kalfatrar en dålig debattartikel och funderar över Förläggareföreningens halvmesyr. Dessutom gör vi en genomgång av podden 2023, tittar på statistik över fackbokens nedgång och pratar med Håkan Rudels, Bonnierförlagens och Bonnier Books vd.Avsnitt 213. Vi ser hur Schibstedt gör om sin ägarstruktur och flyttar sina tidningar till en stiftelse som ger dem större trygghet. Förläggaren funderar över om det också kan bli en lösning för krisande förlagsgrupper.

Författarförbundet går ut i strid med det enda vapen de verkar ha tillgång till just nu, debattartikeln. Journalisten blir, som vanligt, förvirrad när han läser argument som lånas in från när och fjärran, där äpplen blandas med päron och där hans egna uttalanden hänförs till branschen i allmänhet. Så han gör det han är van vid, lyfter upp det i ljuset och förvånas över förvirringen som uppstår.

Förläggaren är kritisk till hur frågan om Bonniers dominans över Förläggareföreningen hanteras. Han ser förslaget med en vice ordföranden som en kosmetisk åtgärd som inte löser någonting och lanserar sin egen lösning.

2023 var Förlagspoddens mest intensiva år. Vi går tillbaka i våra spår och summerar högt och lågt. Vad drog flest lyssnare? Vad pratade vi om mest? Plus annan statistik för den nyfikne.

Förläggareföreningen har samlat statistik över den översatta litteraturens ställning i Sverige. Statistiken visar det alla redan vet. Att översatta fackböcker och barnböcker har minskat starkt på senare år. Rapporten är full av siffror men innehåller inget resonemang som sätter utvecklingen i ett sammanhang. Vi kommenterar det.

Slutligen sätter journalisten sig med Bonnierförlagens och Bonnier Books vd Håkan Rudels och pratar framtid. Ett samtal som kanske oroar en del av våra lyssnare.

 

01 11       Kan en stiftelselösning fungera i förlagsbranschen?

06 42       Författarförbundet debatterar, som vanligt, lite otydligt

14 38       Förläggareföreningens styrelse får en vice ordförande

19 42       Förlagspoddens 2023. Vad har vi gjort, vad har vi lärt oss?

26 22       Nedslående siffror utan större sammanhang

31 04       Ett samtal med Håkan Rudels