Avsnitt 215. Vi summerar 2023 års försäljning, tittar närmare på Konkurrensverkets beslut att lägga ner undersökningen av Storytel, läser en förläggares programförklaring, tar farväl av ett par trotjänare och ger er ett exempel på en skrattretande text där jurister haft för mycket att säga till om.Avsnitt 215. Bra eller dåligt? Upp eller ner? Vi tittar på en del försäljningssiffror för den fysiska bokhandeln och för näthandeln från fjolåret. Bra pengar men väldigt mycket färre böcker sålda 2023 är det korta svaret.

Konkurrensverket beslutade strax före jul i fjol att lägga ner sin årslånga undersökning av Storytel där de undersökte om Storytel missbrukat sin ställning när de stoppade sina förlags böcker från Nextory. Vi citerar friskt ur beslutet som innehåller en del intressanta detaljer för den intresserade, inklusive argumenten för att lägga ner utredningen.

Gunnar Nirstedt är en förläggare med hög svansföring. Det visar sig inte minst i den bok han gav ut innan jul som innehåller ett antal av de så kallade följebreven han har skickat med sina böcker till recensenter och andra friexemplarmottagare. Vi läser och ser en förläggargärning växa fram.

Förläggaren minns Torsten Wahlund och Lena Kalmteg, två proffs i bokvärlden, som har lämnat oss.

Slutligen, vi skrattar rått åt Storytels användarvillkor och tänker att man nog ska fundera två gånger innan man skickar ut en text som luktar juridik, och enbart juridik. Kommunikation någon?

 

00 21       2023 års försäljningssiffror i bokhandel och på nätet

07 13       Konkurrensverkets argumentation runt Nextory/Storytel-

konflikten

13 02       Gunnar Nirstedts ”Breven från förläggaren”

17 37       Tack och farväl till två proffs

32 05       Vi synar en helt obegriplig text