Avsnitt 231. Vi ger er den osannolika historien om Handelsbankens förlag, spekulerar om en värld med för mycket av allt, ifrågasätter Simon & Schusters köp av det nederländska förlagshuset VBK och gör en intervju med Förläggarföreningens nye ordförande Richard Herold.Avsnitt 231. Vi välkomnar nya förlag varje gång, i synnerhet om det finns en ekonomi som tillåter en större satsning. Som nu när Handelsbanken startar ett förlag med Magnus Nytell i spetsen. Men vi kan, vår natur trogen, inte undvika att slänga in ett men…

Nu när Amazon och Audible ger fritt fram för AI-röster i ljudböcker så kommer tillgången att explodera. Och ju fler ljudböcker som ges ut, ju större blir andelen titlar som inte får mer än knappt en handfull lyssningar om några alls.

”Alla” redovisar Simon & Schusters första köp av ett europeiskt förlag men få ser någon komplikation. Vi, å andra sidan, gör det vi brukar. Vi hittar det tveksamma, det som kan ifrågasättas. Och förvånas över något så ovanligt som att ett amerikanskt förlag köper förlag i Europa. Inte minst med tanke på att alla stora allmänutgivande förlagsgrupper i USA, utom S & S och Harper Collins har europeiska ägare.

Richard Herold är vald till ny ordförande i Förläggareföreningen. Så vi passar på att ta ett samtal och frågar vad han kan tillföra. Kommer han att göra skillnad? Vi ger er svaren.

 

00 34         Handelsbanken startar förlag

08 55         En framtid med alltför många ljudböcker

15 32         Simon & Schuster vänder på steken

20 25         Samtal med Richard Herold