Förlagspodden irrar runt i bibliotekens digitala utlåning, dömer ut den svenska deckarens anspråk på att vara samhällskritisk, funderar över en jordgubbsodlare på Ekerös vedermödor, gör en rättelse och levererar ett scoop. Bland annat.Avsnitt 18. Förläggaren får kontakt med lyssnarna och gör en rättelse angående Bonniers översättaravtal. Han rider en gammal käpphäst till storm mot den svenska deckarens anspråk på att vara samhällskritisk. Journalisten rider bredvid. Men när de hamnar i en fundering runt förläggarens egen utgivning, blir tonen direkt mer resonerande.

Journalisten undrar över hur biblioteken funderar när de vill ha gränslös utlåning av digitala böcker. Förläggaren har mindre problem med det men blir som skattebetalare irriterad över att pengarna främst satsas på kommersiell litteratur, och slår, i förbifarten, ett slag för folkbildningen.

Slutligen en sedelärande historia ur förläggarens fatabur. Den börjar i Träkvista, fokuserar på Gudrun Schyman på IKEA och slutar helt naturligt i lageravskrivningens betydelse för ett förlags ekonomi.

 

Körschema:

00 00 – Rättelse om Bonniers översättaravtal

07 54 – Den svenska deckarens lånta fjädrar

18 30 – En revolution för studenter

22 00 – Bibliotekens utlåning av digitala böcker

33 40 – IKEA, jordgubbsodlare och hur man prånglar ut restupplagor.