Avsnitt 163. Vi synar PRH:s stoppade köp av Simon & Schuster, förvånas över flatheten inför läsningens ställning i skolan, synar en förklädd PR-kampanj från Bonniers, ger er en ögonblicksbild från Milleniumlanseringen och vrider lite på Storytels delårsrapport.Avsnitt 163:

Den amerikanska regeringen väljer bokbranschen som test för sin förväntade attack mot den stora ägarkoncentrationen inom framför allt teknikindustrin. De gick till domstol för att stoppa sammanslagningen mellan en av världens största förlagsgrupper, Penguin Random House och en av ”de fem stora” i USA, Simon & Schuster. Vi synar spelet bakom och frågar oss vad domen, som gav den amerikanska regeringen rätt, leder till.

Skolinspektionens nya rapport fokuserar på den minskade läsningen i skolan och pekar ut bristerna. De är, åtminstone för förläggaren och journalisten, självklara och vi blir båda milt sagt förvirrade när vi försöker förstå varför inget genomgripande sker.

Bonniers ger varje år ut ett pris som dom i all ödmjukhet kallar Årets Bok. Journalisten, som ibland har svårt att förstå hur man silar mygg och undviker att svälja kameler, reagerar stort på en liten sak och blir mäkta irriterad på medias förmåga att släppa igenom förtäckta PR-kampanjer osynade. Så fort det är gulligt och rätt förpackat så åker skiten rakt in i tidningarna.

Nu när både den nya Millenium-titeln och ”Boken-som-aldrig-blev-en -Millenium-titel” ligger på försäljningsdiskarna kommer den pikanta bakgrundshistorien att få nya vingar och åtminstone journalisten är övertygad om att långt ifrån att vara konkurrenter om läsarna kommer böckerna att driva fram varandra. Fortsättning lär följa.

Och som avslutning vandrar vi runt i Spotifys delårsrapport som fick aktien att, som omväxling, ta ett glädjeskutt.

 

00 51 – Domstol stoppade samgåendet mellan PRH och S&S

10 00 – Vad är det dom inte fattar?

15 38 – Bonniers PR-kampanj Årets Bok en sorglig historia

12 51 – Millenium och icke-Millenium en vinst för läsarna?

25 58 – Storytels värdering ökar kraftigt