Avsnitt 164. Vi funderar runt ett kulturupprop utan större mening, följer ett intressant samtal i Norge, förbereder oss på en resa i österled, läser med illa dold förtjusning ett anmärkningsvärt domslut och låter förläggaren syna kulturbudgeten.Avsnitt 164:

Löjlig, fånig och pinsam enligt förläggaren. Meningslös enligt journalisten. Föremålet för vår kärlek är en debattartikel i Expressen undertecknad av författare, förläggare och kulturpersonligheter som protesterar mot tankarna på en kulturkanon. En artikel som, enligt oss, missar sitt mål totalt.

Det tog tid men nu börjar kritiken mot ägarstrukturerna i den norska bokbranschen att synas, så länge det nu varar. Och vi följer dem med stort intresse.

Förlagspodden är på väg till Helsingfors nästa vecka så vi värmer upp lite inför resan.

Penguin RandomHouse fick inte köpa Simon & Schuster i USA men domslutet var också en vidräkning med världens största förlagsgrupp som mer eller mindre blev avklädda tillsammans med sina vittnen. En inte helt vanlig syn i journalistens universum.

Förläggaren synar årets kulturbudget och kommer, i ett rätt infekterat debattklimat, fram till en något oväntad slutsats.

 

00 25 – Tankar runt en kulturkanon

05 51 – Äntligen en debatt om ägarförhållandena i bokbranschen i

Norge

12 37 – Inför vårt Helsingforsbesök

15 07 – En ”dressing down” som heter duga

21 04 – Kulturbudgeten bortom politiska positioneringar