Avsnitt 204. Vi funderar över möjligheten att Storytel får nya ägare, ser en deckarutgivning som svämmar över alla breddar, pratar upp årets bokmässa i Frankfurt och samtalar med en av förlaget Ersatz ägare Ola Wallin, bland annat om möjligheten och ansvaret med att ta till sig och sprida rysk kultur i dag.



Avsnitt 204. Vi ”lånar” en journalistisk vinkel från Boktugg som listade tio möjliga köpare till Storytel som nu är så ”billigt” att priset är överkomligt. Förläggaren, som inte tror att någon vill sälja till dagens värde, listar ändå några möjliga intressenter.

Journalisten har, trots stort intresse, sedan länge tappat överblicken över den svenska deckarutgivningen. Nu börjar det bli högt vatten även för Svenska Deckarakademin som får allt svårare att få med allt som ges ut i sina listor när antalet nya deckare har mångdubblats på senare år. För att inte tala om arbetet med deras pris för bästa svenska deckare. Förläggaren och journalisten närmar sig frågan från helt olika håll och kan bara konstatera att vi är överens om att vi inte är överens.

Årets bokmässa i Frankfurt slår upp portarna i denna vecka men i år blir det tyvärr utan oss. Det gör inte mässan mindre spännande, mindre viktig. Frankfurt är alltid en värdemätare. Här presenteras de nya böckerna, samtalas om tidens stora frågor liksom om läget i bokbranschen och här presenteras de nya trenderna, ny teknik och här är platsen där det är lättast att komma över kvalificerat skvaller och rykten. Allt detta ska vi försöka bevaka på distans i år.

Slutligen, ett samtal med Ola Wallin om vad det innebär att ge ut böcker från språkområden som få har insikt i men som nu plötsligt är i fokus. Förlaget Ersatz ger ut historierna från ett Europa i krig och kris och blir central för vår förståelse av vad som händer i Ukraina och Ryssland.

 

00 25       Just nu är Storytel billigt men finns det köpare?

06 53       En störtflod av nya deckare

18 56       En reflektion inför årets bokmässa i Frankfurt

23 36       Ersatz, ett förlag i samklang med tiden