Avsnitt 203. Vi ser Spotify överraska marknaden, summerar årets Bokmässa, ger er en överraskande insyn i Bokus förberedelser inför Nobelpriset och pratar med Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius om svagheten i SvT:s, SR:s och UR:s litterära bevakning.



Avsnitt 203. Spotifys satsning på ljudböcker relanserades i dagarna med fullt stöd från de stora förlagsgrupperna i den anglosaxiska världen som därmed för första gängen stöder en strömningstjänst. Det är överraskande och, åtminstone för journalisten och förläggaren, ett skickligt agerande där Spotify gjort en helomvändning. Vi vänder och vrider på de få detaljer vi kommer åt och spekulerar om vad som kan ligga bakom att affären gick i lås.

Bokmässan 2023 är över. De flesta deltagarna summerar den som en framgång. Mycket folk och bra försäljning var delvis oväntat i en pågående kris men stämningen och energin var en tydlig vitamininjektion för många förlag. Vi bidrar med några reflektioner från årets mässa och ger er ett par öppningar inför nästa års mässa.

Att komma sist i rapporteringen av Nobelpriset i litteratur är förbluffande tråkigt och kräver en hel del fantasi för att hitta en vinkel. Så vad gör vi? Vi lyfter på förlåten bakom nätbokhandeln Bokus förberedelser och gläds över att sex olika förlag har aktuella böcker av Jon Fosse. Ett oslagbart rekord?

Slutligen vill vi fördjupa kritiken mot Public Service – SvT, SR och UR – fantasilösa försvar för sin litteraturbevakning och går ”en vända till” Med Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius som i en kritisk artikel i DN lyfte Public Service brist på engagemang. Svaret han fick ser åtminstone journalisten som ett uttryck för en intern kultur som saknar fantasi.

 

00 25       Spotify överraskar omvärlden med

11 02       Vi summerar en framgångsrik Bokmässa

20 21       Så här förbereder Bokus Nobelpriset

26 49       Mattias Fyrenius ifrågasätter Public Services litteraturbevakning