Avsnitt 209. Vi reflekterar över en stökig uppsägning på Norstedts, får kritik för bristen på kvinnor som deltar i podden, får frågan om vi tänker fortsätta bevakningen runt turerna på Salomonsson Agency, funderar på förlagsfestens betydelse, vad en förlagshund är och blir mer allvarliga när vi samtalar med Nextorys innehållschef Magnus Nytell i vår serie om ljudboken i Sverige.Avsnitt 209. Det är i sig inte konstigt, om än smärtsamt för de drabbade, att förlag skär ner på personal när de får ekonomiska problem. När Norstedts skär bort sju personer, i huvudsak på Rabéns, ser det ut som en ovanligt tafflig hantering med lång väntan, mycket rykten och delvis dålig stämning på förlagen. Men än viktigare, för branschen, är om det signalerar en reell nedgång i efterfrågan på barnböcker och kanske en början på en större omstrukturering vilket förläggaren reflekterar över i det här inslaget som också berör nedskärningar på Semic förlag.

Vi får, med jämna mellanrum, frågan om varför det är relativt få kvinnor med i podden. Just det är en fråga som man inte ska ducka för oavsett vilka svar man ger/kan ge. Så vi kastar oss in i ämnet väl medvetna om att det är minerad mark.

Så ett par ämnen av den mer flyktigare arten: betydelsen av förlagsfesten och lite trams om förlagshunden.

Vi avslutar med det tredje inslaget i vår serie om ljudboken i Sverige där vi presenterar Nextorys affärsidé och hur de ser på marknaden. Vi gör det i ett samtal med Magnus Nytell, innehållschef på Nextory.

 

00 39       Nedskärningar på Rabén och Semic

05 16       Två gubbiga gubbar och en viktig fråga

16 10       Den ständiga frågan just nu

18 32       En ode till förlagsfesten

22 00       Den garanterat fjantigaste frågan i Förlagspoddens historia

23 35       Ett samtal med Nextorys Magnus Nytell