Avsnitt 210. Ett vaktombyte som förebådar tuffare tider, en internationell ljudbokstjänst i tiggarkläder, ett namnbyte och en eftertänksam reflektion över tidsandans påverkan på bokutgivningen är våra ämnen i det här avsnittet.



Avsnitt 210. Mattias Fyrenius lämnar som vd för Bonnierförlagen och Håkan Rudels kommer tillbaka, vid sidan av sitt jobb som chef för Bonnier Books. Vi funderar över vad det betyder bortom det uppenbara.

Reportern är en lite naiv äldre man som tror på kunskap och förnuft. När ett internationellt företag med viss renommé beslutar sig för lansera sig i Sverige – på vad som måste vara världens mest avancerade ljudboksmarknad i sitt slag – så förväntar han sig att de kommer in förberedda med en aktuell analys i portföljen och med en fungerande plan att kunna konkurrera. Så ser det ut i reporterns föreställningsvärld. Varför annars anstränga sig? Men någon gång emellanåt uppträder undantaget på scenen – en hopplös, ogenomtänkt lansering utan en synlig plan eller en tydlig målgrupp. Inte ens en intressant plattform bjuder de på. Den här gången bär de oväntat nog namnet Kobo.

Vi samtalar med Albert Bonnier förlags litteräre chef Daniel Sandström om villkoren för att ge ut kvalificerad facklitteratur idag. Vad begränsar? Vad är möjligt? Vad är omöjligt och varför? Ett samtal som ger en djupare bakgrund och ett bredare perspektiv till bokutgivning idag.

 

01 24       En nygammal chef på Sveavägen

06 17       Kobos valhänta lansering i Sverige

08 20       Ett nödvändigt namnbyte i Salomonssonvärlden

09 29       Ett samtal med Daniel Sandström